Γράφει ο Σπύρος Συμεών
Σε λίγες μέρες εορτάζει η Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς στην Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας. Η κυρά της Μακρυνείας.
Η Γαβαλού μπορεί να θεωρηθεί και ως θεοτοκοσκέπαστη μιας και τρεις λατρευτικοί χώροι στην επικράτεια της είναι αφιερωμένοι στην Θεοτόκο.
Συγκεκριμένα :
Α) Η Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς
Β) Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής (Κελί)
Γ) Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παλαιοκαστρίτσα Γαβαλούς)
Το blog μας κατόπιν και σχετικής ευλογίας-άδειας της καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Κατερινούς δημοσιεύει φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της Μονής.
Φωτογραφίες όμως όχι του σήμερα, αλλά ενός μακρινού παρελθόντος που κάποιοι ακόμη ίσως να θυμούνται.
Η πρώτη φωτογραφία απεικονίζει την Μονή πριν λίγες δεκαετίες όταν χτίστηκε το νέο καθολικό της Μονής και μάλιστα διακρίνουμε ότι το εξωτερικό του ναού ακόμη δεν είχε ελαιοχρωματιστεί. Επίσης διακρίνουμε ότι η στέγη της μονής δεν είναι με κεραμμύδια αλλά με τσίγκια βαμμένα κόκκινα τα οποία σε πολλά σημεία ξεθώριασαν...
Το παλαιό περίλαμπρο καθολικό της Μονής το οποίο σε σεισμό είχε υποστεί μεγάλες ζημιές και στην θέση του χτίσθηκε νέο.
Για όσους δεν γνωρίζουν η Μόνη Παναγίας Κατερινούς υπήρξε για δεκαετίες ανδρώα με πλήθος μοναχών οι οποίοι εργάζονταν ταπεινά και σιωπηρά στο σκάμα των αρετών.
Από τις παλαιότερες φωτογραφικές απεικονίσεις της Μονής. Μπορεί να μην είναι ευδιάκριτη βέβαια αλλά αποτελεί ιστορικό στοιχείο.
Την δεκαετία του '50 εγκαθίσταται νέα πολυμελής αδελφότητα και το μοναστήρι μετατρέπεται σε γυναικείο.
Οι πανυγήρεις της Μονής χαρακτηρίζονται από την ευσέβεια των προσκυνητών αλλά και το μεγάλο πλήθος που συρρέουν κατά την ημέρα εορτασμού της Μονής στις 8 Σεπτεμβρίου.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητος αγαπούσε πολύ το μοναστήρι της Παναγίας της Κατερινούς στο οποίο μάλιστα διένυε κάθε χρόνο μερικές ημέρες από την "άδεια" του από τα καθήκοντά του. Εκεί έκανε τις ακολουθίες με τις μακαριστός γερόντισσα Χριστοδούλη και Θεοκλήτη. Εκεί ακριβώς στην θέση όπου τοποθετείτε ο Επισκοπικός Θρόνος αγιογραφήθηκε με δικά του έξοδα σε τοιχογραφία ο άγιος Θεόκλητος καθώς και μεγάλο τμήμα του νέου καθολικού της Μονής ενώ του άρεσε να περιπατεί μέσα στο κατάφυτο τοπίο που λούζει το ιστορικό αυτό μοναστήρι.
Οι πανυγήρεις πάντοτε γίνονταν στον αύλειο χώρο της Μονής εξαιτίας του πλήθους κόσμου που συνέρεε στην χάρη Της. Πάντοτε ανήμερα της εορτής της ιερουργούσε ο μητροπολίτης Θεόκλητος καθιερώνοντας το έως και τις ημέρες μας όπου ο επιχώριος επίσκοπος πάντοτε ιερουργεί το πρωί της 8ης Σεπτέμβριου όπου η εκκλησία εορτάζει το Γενέσιο της Θεοτόκου.
Δείτε επίσης: Το ιστορικό της Παναγίας Κατερινούς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου