ξωκλήσι Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Βλήτα με κολοκυθάκια και πατάτες της θείας Πενέλως. Νηστίσιμη και δυναμωτική συνταγή.

Την συνταγή μας την απέστειλε ο Σπυρίδων Σ. Καραχάλιος
Η θεία η Πενέλω όπως την φώναζαν δλδ Πηνελόπη αλλά στα χωριά μας ξέρετε πως είναι ζούσε με την θεία την Αγγέλω σε ένα μικρό σπιτάκι τα τελευταία χρόνια επί του κεντρικού δρόμου της Γαβαλούς.
Η θεία η Πενέλω ήταν πολύ καλή μαγείρισσα και νοικοκυρά, η αδελφή της, τις περισσότερες ώρες ήταν στα χωράφια και στις κατσικούλες της. Μάλιστα προς το τέλος κάποιοι καλοθελητές  ενοχλήθηκαν από την μια και μοναδική κατσίκα της θείας Αγγέλως και προσπάθησαν να της δημιουργήσουν προβλήματα. Καλοκάγαθη η θεία Αγγέλω όμως δεν κράτησε κακία σε κανέναν αν και στεναχωρέθηκε αρκετά. Η θεία η Πενέλω είχε φύγει νωρίτερα από την ζωή από ότι η θεία η Αγγέλω αλλά άφησε πίσω της πολλές αναμνήσεις και μέσα σε αυτές και πολλές συνταγές δικές της παλιακές όπως λέμε στα χωριά μας...

Για να πάμε στην συνταγή τώρα...
Υλικά:
1,5 κιλό βλήτα
1 κιλό κολοκυθάκια
4 μεσαίες πατάτες
3 ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
300 γραμμάρια λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και χυμό από 2 λεμόνια και ξύσμα από μισό λεμόνι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα βλήτα και τα πλένουμε καλά με άφθονο νερό, τα κολοκυθάκια πρέπει να είναι μικρού μεγέθους. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και έπειτα στην κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρώς, όταν πάρουν ελαφρώς ρόδινο χρώμα προσθέτουμε περίπου 1 λίτρο νερό ανεβάζοντας την ένταση της φωτιάς και ρίχνουμε τα  κολοκυθάκια και τις καθαρισμένες πατάτες κομμένες στα τέσσερα. Μετά από 15 λεπτά ρίχνουμε και τα βλήτα καθώς και το ξύσμα λεμονιού (οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά), προσθέτουμε το αλάτι και έχουμε κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.
Μετά από μισή ώρα ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, μαϊντανό, το πιπέρι και την ρίγανη ενώ 2-3 λεπτά πριν σβήσουμε την φωτιά ρίχνουμε τον χυμό από τα λεμόνια. Σουρώνουμε και σερβίρουμε

Καλή σας όρεξη...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου