Την συνταγή μας την απέστειλε ο Σπυρίδων Σ. Καραχάλιος, φίλος του blog μας και τον ευχαριστούμε.
Από τον Γενάρη έως και τον Απρίλη στην Γαβαλού όπως και παντού βέβαια η παραγωγή γάλακτος από τα πρόβατα και τις κατσίκες ήταν άφθονη μιας και απέκοβαν τα προβατάκια και τα κατσικάκια από τις μάνες τους και ήταν καιρός για ...
...τραχανόπιτα παραδοσιακή και μάλιστα χωρίς φύλλο. Που καιρός για τέτοιες πολυτέλειες εκείνη την εποχή; Το φύλλο ήθελε χρόνο και ο χρόνος για αυτά ήταν πολυτέλεια πόσο μάλλον αν έχεις γυρίσει από τα χωράφια...
Αυτό που ήθελαν ήταν να φτιάξουν κάτι εύκολα χωρίς πολύ χρόνο αλλά ταυτόχρονα να είναι θρεπτικό, χορταστικό και γευστικό...
Έτσι έμαθα κι εγώ από την θεία Αγγέλω πριν πολλά χρόνια την συνταγή της γαβαλιώτικης τραχανόπιτας, η θεία τώρα βρίσκεται στους ουρανούς αναπαυμένη αλλά έχει αφήσει πίσω της αρκετές μνήμες και σε εμάς τους μικρότερους... Παρακαταθήκη της και αρκετές συνταγές τις οποίες τις εκτελώ και τις συστήνω...
Όμως για πάμε τώρα στην συνταγή...
Υλικά:
-1,5 κιλό γάλα κατσικίσιο η προβατίσιο
-1/3 του κιλού γλυκό τραχανά (κρατάμε λίγο για να ρίξουμε στην επιφάνεια της πίτας στο τέλος)
-150γρ. φέτα
-4 αβγά (από το ένα κρατάμε τον κρόκο για να αλείψουμε την επιφάνεια της πίτας)
-ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε σε ένα μπωλ τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν (μην ξεχάσουμε να κρατήσουμε τον κρόκο του ενός αβγου για το τέλος) και σιγά σιγά ρίχνουμε μέσα το γάλα, όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το λάδι τον τραχανά καθώς και τριμμένη την φέτα αλλά και το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη ανακατεύοντας καλά.
Έπειτα αλείφουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε όλο το μείγμα μέσα. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί και αφού χτυπήσουμε τον εναπομείναντα κρόκο τον ρίχνουμε στο πάνω μέρος της πίτας απλώνοντας τον για να δώσει ένα ωραίο χρώμα στην πίτα και τέλος ρίχνουμε με το χέρι σαν να ραντίζουμε το πάνω μέρος της πίτας λίγο τραχανά (το οποίο θα μας κάνει ωραίο και τραγανό το επάνο μέρος της πίτας) καθώς και ελάχιστο ελαιόλαδο.
Το ψήνουμε σε φούρνο (χωρίς να είναι προθερμασεμένος) στους 200°C (βέβαια καλό είναι να λάβουμε υπόψιν και τον φούρνο μας γιατί από φούρνο σε φούρνο διαφέρει η απόδοση της θερμότητας...) για περίπου μία ώρα μέχρι να πάρει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα η πίτα μας.
Βέβαια αν κάποιος έχει ξυλόφουρνο τότε είναι ότι καλύτερο...
Καλή σας όρεξη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου