ξωκλήσι Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Ένα πανέμορφο αγαλματίδιο από το αρχαίο Τριχώνιο στο "Ξενοκράτειον"


 

Του Σπύρου Συμεών

Το Αρχαίο Τριχώνιο αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Αιτωλίας. Μάλιστα από αυτήν την αρχαία πόλη πήρε το όνομα του και το πέλαγος της Αιτωλίας, η λίμνη Τριχωνίδα. 

Οι εκσκαφές και οι έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Γαβαλούς έφεραν στο φως πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Κάποια από αυτά όμως είχαν υποστεί πολλές φθορές αλλά οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές προσπάθησαν να τα φέρουν όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική τους μορφή.
 
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το ειδώλιο που βλέπουμε στην αρχική φωτογραφία του. 

Πρόκειται για ένα ειδώλιο του 4ου π.Χ. αιώνα που αναπαριστά μια γυναικεία μορφή άγνωστη προς εμάς έως τώρα και μπορούμε να διακρίνουμε την ομορφιά και την λεπτομέρεια με την οποία φιλοτεχνήθηκε παρά τις φθορές του χρόνου που έχει υποστεί.

Είναι ευδιάκριτες οι πτυχές του φορέματος της, αλλά και των χαρακτηριστικών του προσώπου της και της έκφρασης της ενώ εξαιρετικής τέχνης και λεπτομέρειας είναι και η κόμη της.

Όταν αναφερόμαστε σε ειδώλιο εννοούμε ένα μικρού μεγέθους ομοίωμα το οποίο αποδίδει με αφηρημένο ή συγκεκριμένο τρόπο μια μορφή που είναι φιλοτεχνημένη από διάφορα υλικά, είτε πρόκειται για αναπαράσταση ανθρώπου, είτε ζώου, είτε ακόμη και ενός φυτού, δέντρου ή αντικειμένου. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου