Γράφει ο Σπύρος Συμεών
Μπορεί η απογραφή του 2021 να ήταν για πρώτη φορά ηλεκτρονική αλλά τα επίσημα στοιχεία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής μόλις πριν λίγες βδομάδες...
Και σίγουρα τα στοιχεία δεν ήταν καθόλου θετικά και για την περιοχή της Μακρυνείας αλλά και του Αρακύνθου, όπως άλλωστε και συνέβη σε όλη την επικράτεια της χώρας εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.
Αναλυτικά όπως βλέπουμε και στον πίνακα κατά την τελευταία απογραφή (2021) όλοι οι οικισμοί και τα χωριά της Μακρυνείας φτάνουν συνολικά σε μόνιμο πληθυσμό μόλις τους 2.988 κατοίκους ενώ στην απογραφή του 2011 ήταν 3.681.
Δηλαδή η μείωση φτάνει στα 693 άτομα και δεν υπάρχει κανένας οικισμός η χωριό που να ξεπερνά τους 1.000 κατοίκους αλλά και να μένει σταθερά πληθυσμιακά ή να έχει αύξηση του πληθυσμού του.
Τα στοιχεία δεν διαφέρουν πολύ ούτε στην δημοτική ενότητα του Αρακύνθου όπου το 2031 ο μόνιμος πληθυσμός έφτασε τους 4.197 σε αντίθεση με την απογραφή του 2011 που έφτανε τους 4.977 μόνιμους κατοίκους. Η μείωση εδώ φτάνει τους 780 κατοίκους ενώ κι εδώ παρατηρείται μείωση σε κάθε οικισμό και χωριό και το μόνο που κρατάει τον πλυθησμό του σε πάνω από 1.000 κατοίκους είναι η Ματαράγκα. Ενώ επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι ο πληθυσμός του Άνω Κερασόβου κατά το 2021 είναι ο μίσος από ότι το 2011.
Σε βαθύτερη ανάλυση των στοιχείων επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι μειώθηκε αισθητά ο πληθυσμός των νέων σε όλες τις περιοχές με ότι αυτό συνεπάγεται. Η πολιτεία δεν κατάφερε να ανακόψει με κανένα μέτρο το δημογραφικό ζήτημα της χώρας ή δεν εφάρμοσε κατάλληλα μέτρα ώστε να επιτευχθεί αυτό. Σίγουρα η κρίση των περασμένων ετών συνέβαλε σε αυτό αλλά και κατά τα τελευταία χρόνια που μας λένε ότι έχουμε βγει από την κρίση και ανακάμπτει η χώρα σε όλα τα επίπεδα αυτό δεν φαίνεται στην καταγραφή του πληθυσμού με τους ερευνητές να προβλέπουν δυσοίωνες συνέπειες στο άμεσο μέλλον σε κάθε επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου