ξωκλήσι Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Σκόπας ο Αιτωλός. Ο πολυμήχανος και σκληρός στρατηγός απο το Τριχώνιο που διψούσε για εξουσία.

 


Γράφει ο Σπυρίδων Σ. Καραχάλιος

Σε συνέχεια προσπάθειας μας για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας σήμερα θα αναφερθώ στο Στρατηγό των Αιτωλών Σκόπα από το Τριχώνιο.

Ο Σκόπας ήταν γιος του Σωσάνδρου από το Τριχώνιο και υπηρέτησε την Αιτωλική Συμπολιτεία έχοντας υψηλά αξιώματα.

Το 224 π.Χ. διατέλεσε γραμματέας της Συμπολιτείας ενώ το 221 έως το 219 π.Χ., το 211 έως το 210 π.Χ. και το 205 έως το 204 π.Χ. έφτασε στο υψηλότερο αξίωμα της Συμπολιτείας αναλαμβάνοντας την διοίκηση της ως στρατηγός.

Το 221 π.Χ. ως στρατηγός της Συμπολιτείας συμμάχησε με τους Ρωμαίους και προσπάθησε να καταλάβει την Ακαρνανία. Την επόμενη χρονιά (220 π.Χ.) λεηλατεί την Μεσσηνία και προκαλεί τον Β' Συμμαχικό Πόλεμο (220-217 π.Χ.) στον οποίο προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές. Σκληρόκαρδος και αυστηρός ως ήταν σε επιδρομή του κατέστρεψε το θρησκευτικό κέντρο των Μακεδόνων στο Δίον ενώ πυρπόλησε ο ίδιος τον ναό του Δία. 

Το 205-204 π.Χ. ως στρατηγός αλλά και έχοντας την ιδιότητα του νομογράφου της Αιτωλικής Συμπολιτείας προσπάθησε να καινοτομήσει σε αρκετά ζητήματα της Συμπολιτείας κάτι όμως που εξόργισε τους λοιπούς αξιωματούχους καθώς το θεώρησαν ύποπτο κι έτσι εγκαταλείπει την Αιτωλία για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να επιστρέψει λίγα χρόνια μετά για εύρεση μισθοφόρων τους οποίους στρατολόγησε και πήρε μαζί του στην Αίγυπτο το 201-200 π.Χ.. 

Εκεί έχοντας ισχυρή στρατιωτική δύναμη μέσα στην οποία είχε στρατολογήσει και τους καλύτερους άνδρες της Αιτωλίας για λογαριασμό του Πτολεμαίου του Ε' μεταβαίνει στην Ιουδαία όπου καταλαμβάνει αρκετά εδάφη τα οποία ανήκαν στην Συρία εκμεταλλευόμενος την απουσία του Αντίοχου του Γ'. Όταν όμως επέστρεψε ο Αντίοχος ο Γ' τον αντιμετώπισε στο Πάνειο το 200 π.Χ. που βρισκόταν πλησίον του Ιορδάνη όπου και ηττήθηκε αναγκαζόμενος να επιστρέψει στην Αλεξάνδρεια. Εκεί εμπλεκόμενος σε συνωμοτικά κινήματα προσπάθησε να αποπέμψει τον βασιλιά Πτολεμαίο τον Ε' όμως, ίσως και επειδή είχε προγενέστερα προκαλέσει την οργή των θεών αφού είχε καταστρέψει στην Μακεδονία ναούς τους, η σκευωρία αυτή αποκαλύφθηκε κι έτσι με επιβληθήσα ποινή θανατώθηκε.

Αποτέλεσε έναν από τους γνωστούς στρατηγούς με πολύπλευρο αλλά και διχαστικό ίσως θα λέγαμε έργο της Αιτωλικής Συμπολιτείας και όχι μόνο, ο οποίος καταγόταν από το Τριχώνιο, σημερινό αρχαίο Τριχώνιο. Μια πόλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας η οποία μέσα από τα έως σήμερα ευρήματα φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αρχαίο ελλαδικό κόσμο χωρίς όμως ακόμη οι έρευνες να έχουν φέρει στο φως λεπτομερείς πτυχές της.


Δείτε επίσης: Δωρίμαχος ο στρατηγός των Αιτωλών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου