ξωκλήσι Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Φωτό μνημείου Δημ. Μακρή στην Γαβαλού

 


Ο οπλαρχηγός της ελληνικής επανάστασης Δήμ. Μακρής καταγόνταν από την Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας όπου στα βουνά της έστησε το πρώτο οργανωμένο τάγμα στρατού στην Ρούμελη.

Κατά την πολιορκία του Μεσολογγίου εισήλθε εντός της πόλεως με τον βαθμό του στρατηγού και μάλιστα κατά την έξοδο του Μεσολογγίου ηγήθηκε του 3ου τάγματος στο οποίο η πλειοψηφία ήταν γυναίκες και παιδιά αρματωμένοι.

Πριν λίγα χρόνια έναντι της πολιούχου της Γαβαλούς έμπροσθεν του κτηρίου της δημοτικής ενότητας του Αγρινίου που βρίσκεται στην Γαβαλού στήθηκε αυτό το περίτεχνο μνημείο με την προτομή του καυχήματος της Γαβαλούς οπλαρχηγού Δημητρίου Μακρή και πριν λίγους μήνες έγινε η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου που βρίσκεται η προτομή. 

Πλέον ο κάθε διαβάτης της περιοχής αντικρίζοντας το μνημείο αυτό ταξιδεύει στο παρελθόν ενώ αποδίδεται τιμή από τους συντοπίτες του στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του '21.

Ίσως μια μικρή πρόταση μέσα από το blog μας να φανεί χρήσιμη σε άρχοντες του τόπου και συλλόγους με το να πραγματοποιήσουν κάποιο δρώμενο ή έστω κάποια εκδήλωση με φόντο το μνημείο αυτό...τώρα μάλιστα που πανελλαδικά θα γίνουν μεγάλοι εορτασμοί για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης...

Η φωτογραφία είναι του φίλου του blog μας Συμεών Διαμαντή.

Στείλτε μας κι εσείς φωτογραφίες αλλά και οτιδηποτε μπορεί να προβληθεί στην σελίδα μας ώστε να το ανεβάσουμε..ευχαριστούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου