ξωκλήσι Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Τρία περίτεχνα ευρήματα από το Αρχαίο Τριχώνιο


Γράφει ο Σπύρος Συμεών 
Σήμερα με ένα μικρό αφιέρωμα θα παρουσιάσουμε μέσα από το blog μας 3 από τα σημαντικότερα ίσως ευρύματα από τις ανασκαφές στην Γαβαλού για το αρχαίο Τριχώνιο με μια σύντομη περιγραφή προσπαθώντας να τα αναδείξουμε σε όσους είναι άγνωστα.

Το  146 π.Χ. εκλέγεται στρατηγός των Αχαιών ο φιλοπόλεμος Κριτόλαος ο οποίος με πύρινο λόγο ξεσηκώνει τούς Αχαιούς και όχι μόνο, σε εξέγερση κατά των Ρωμαίων η οποία καταπνίγηκε σε μάχη στην Λοκρίδα όπου ο ιστορικός Παυσανίας αναφέρει πως ο Κριτόλαος χάθηκε χωρίς να βρεθεί και ειρωνεύοντας τον πιθανολογεί ότι πνίγηκε στους βάλτους. Δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα όμως ανακαλύπτεται σε ανασκαφές στο αρχαίο Τριχώνιο η επιτύμβια στήλη του Κριτολάου που σίγουρα μαρτυρεί ότι ο Κριτόλαος δεν χάθηκε και ότι το αρχαίο Τριχώνιο ως θρησκευτικό και όχι μόνο κέντρο, έπαιζε σημαντικό ρόλο και εκτός της Αιτωλικής επικρατείας μιας και επιτύμβια στήλη Αχαιού στρατηγού βρέθηκε στα σπλάχνα της γης του. Η επιτύμβια στήλη του Κριτόλαου από το Αρχαίο Τριχώνιον της Αιτωλίας είναι του 2ου αιώνα π.Χ. συνολικού ύψους 2,3 μέτρων που την κάνει επιβλητική και είναι πλούσια διακοσμημένη. Πάνω το αέτωμα καταλήγει σε ανάγλυφες ακάνθες στα άκρα ενώ εντός του τριγωνικού αετώματος, η Σκύλλα στρέφει ένα πηδάλιο πλόα, στο δεύτερο επίπεδο, ο Τρίτων επιτίθεται σε ένα θαλάσσιο τέρας ενώ πιο κάτω, το όνομα του αποθανόντος, με πολύ ωραία ανάγλυφα και κεφαλαία γράμματα, παρουσιάζεται στην γενική, Κριτόλαου δλδ ο τάφος του Κριτόλαου και κάτω από το όνομα του κλαδιά και φύλλα δρυός ενώνονται με τον κόμπο του Ηρακλέους ενώ στο τέλος δύο λιοντάρια επιτίθενται σε ταύρο.


Ένα άλλο εύρημα είναι ένα δαχτυλίδι σφραγιστικό με χρυσό περίγραμμα και εντός του την μορφή της θεάς Αφροδίτης η οποία κρατάει προσωπείο στο οποίο θαυμάζει την όμορφη εικόνα της. Το δαχτυλίδι αυτό βρέθηκε σε πλούσιο τάφο ο οποίος ήταν επικαλειμμένος  με επιτύμβια στήλη και χρονολογείται περίπου στο Α' μισό του 2ου π.Χ. αιώνα.


Τέλος θα αναφερθούμε στο θαυμάσιο και περίτεχνο στεφάνι από χρυσό με την εξαιρετική απόδοση φύλλων δρυός το οποίο βρέθηκε στο ίδιο τάφο με το δαχτυλίδι και χρονολογείται περίπου στο Α' μισό του 2ου π.Χ. αιώνα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου