ξωκλήσι Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Φωτό από την ερειπωμένη Παλαιοκαστρίτσα Γαβαλούς του φίλου μας Ταξιάρχη


Άρρητα συνδεδεμένοι είναι οι κάτοικοι της άνω Γαβαλούς με την Παλαιοκαστρίτσα και τον ναό του 1865 της Παναγίας εκεί. Μπορεί να έχει ερειπωθεί εδώ και δεκαετίες ένα από τα πιο θαυμάσια αρχιτεκτονικά κτήρια ολόκληρης της Μακρυνείας και μάλιστα πλέον βρίσκεται υπό κατάρευση αλλά οι κάτοικοι της περιοχής αν και έχει χτισθεί νέος ναός μπροστά από τον παλαιό περνάνε και ανάβουν καντήλια στις εσοχές του ιερού βήματος.
Ακόμη και σε αυτήν την κατάσταση εντυπωσιάζει όποιον δει το εσωτερικό του ναού.
Δυστυχώς κάποιοι ιερόσυλοι κατά καιρούς ψάχνοντας κάποιον θησαυρό ή και λίρες είχαν σκάψει όλο το εσωτερικό του ναού και μάλιστα μάταια. Η σκεπή του ναού εδώ και χρόνια έχει καταστραφεί και εντός του ναού είχαν φυτρώσει χόρτα.
Ο φίλος του blog ο Ταξιάρχης Διαμάντης από την Ματαράγκα επισκέφθηκε τον ιερό χώρο αυτόν, εντυπωσιάσθηκε και μας απέστειλε ενδεικτικά κάποιες φωτογραφίες.
Διακρίναμε μέσα από τις φωτογραφίες ότι κάποιος επιμελήθηκε το δάπεδο του ναού και αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως και ελπίζουμε σύντομα να γίνουν και ενέργειες ανακαίνισης και υποστύλοσης του ναού αυτού και να αναδειχθεί η ιστορικότητα του και η θαυμάσια αρχιτεκτονική του στο εσωτερικό του ναού, ξυπνώντας μνήμες του παρελθόντος και αποδίδοντας φόρο τιμής στην πρώτη πολιούχο, προστάτιδα και έφορο της Γαβαλούς, την Παναγία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου