ξωκλήσι Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ελληνική Σημαία. Τι συμβολίζει;


Ρίγη συγκίνησης μας καταλαμβάνει κάθε φορά που αντικρίζουμε την γαλανόλευκη να κυματίζει στους αιθέρες αλλά γνωρίζουμε άραγε τι συμβολίζει το κάθε τι πάνω στο ιερό αυτό πανί; Ή μήπως ότι απεικονίζεται πάνω της είναι τυχαία;
Ο λευκός σταυρός συμβολίζει την Πίστη των Ελλήνων προς την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και υπογραμμίζει τον κύριο και καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία στην δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.
Το γαλάζιο συμβολίζει το χρώμα της Ελληνικής θάλασσας και το λευκό το χρώμα των αφρισμένων κυμάτων. Κατά μία άλλη εκδοχή το γαλάζιο συμβολίζει την δικαιοσύνη, την πίστη και την σοβαρότητα των αγωνιστών του '21, ενώ το λευκό την αγνότητα και την ηθική τους καθαρότητα.
Ο Ηρόδοτος αιώνες πριν έλεγε ότι το γαλάζιο και το λευκό είναι τα χρώματα των Ελλήνων, που συμβολίζουν το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον, το ομότροπον και το όμαιμον (κοινό γαλάζιο αίμα) μας.
Η Συνέλευση της Επιδαύρου το 1822 όρισε τη Σημαία να συμβολίζει την «πάρεδρον του Θεού σοφίαν, την Ελευθερίαν και την Πατρίδα».
Οι οριζόντιες γραμμές είναι εννέα (9), όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης, “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ”, που ήταν το σύνθημα των επαναστατημένων και αγωνιζομένων Ελλήνων κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 εναντίον της Τουρκικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Μία άλλη άποψη αναφέρει πως οι εννέα οριζόντιες γραμμές συμβολίζουν τον αριθμό των γραμμάτων της λέξης Ε-Λ-Ε-Υ-Θ-Ε-Ρ-Ι-Α που είναι βασική πηγή έμπνευσης των αγώνων του γένους του Ελληνικού Έθνους.
Τέλος τα χρυσά κρόσσια που περιστοιχίζουν την γαλανόλευκη συμβολίζουν τις ψυχές όσων αγωνίσθηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδος για την ελευθερία του γένους μας.
Να σημειωθεί επίσης πως όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις πάντοτε η σημαία στηρίζεται σε δοκό που στην κορυφή του υπάρχει σταυρός ενώ κατά την έπαρση και την υποστολή της ποτέ δεν πρέπει να αγγίξει το έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου