ξωκλήσι Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Ένα δαχτυλίδι από το Λιθοβούνι και ένα από τον Άγιο Ανδρέα ανάμεσα στην συλλογή του αρχαιολογικού μουσείου Μεσολογγίου

   
Γράφει ο Σπύρος Συμεών

Το αρχαιολογικό μουσείο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου "Ξενοκράτειον" μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής και έχει στρέψει τα βλέμματα πάνω του. Έχει ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα αν και από τους τοπικούς φορείς δεν έχει γίνει ιδιαίτερο promotion ενώ παράλληλα έχει εκδοθεί σε περιορισμένα τεύχη από τις Εκδόσεις Ολκός με την υποστήριξη της Lamda Development για το εν λόγω μουσείο αφιερωματικός τόμος ο οποίος αποτελεί την 20η αφιερωματική έκδοση της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» και είναι αφιερωμένος στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Στο "Ξενοκράτειον" το οποίο βρίσκεται πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου του Μεσολογγίου καθώς και απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα μέσα στις συλλογές του από ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία φιλοξενεί και δεκάδες εκθέματα από το αρχαίο Τριχώνιο και εν γένει την Μακρυνεία.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του όπου εκτίθενται κοσμήματα από ανασκαφές στον νομό μας βρίσκονται και δύο δαχτυλίδια το ένα από την περιοχή του Αγίου Ανδρέα και το άλλο από την περιοχή του Λιθοβουνίου.

Πρόκειται για δύο μικρά δαχτυλίδια τα οποία μπορεί να μην είναι ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας αλλά είναι αρκετά μεγάλης ιστορικής αξίας.

Το δαχτυλίδι από τον Άγιο Ανδρέα Μακρυνείας είναι χρυσό εγχάρακτο και βρίσκεται με την αρίθμηση 39 ενώ το δαχτυλίδι που βρέθηκε στο Λιθοβούνι είναι υπό την αρίθμηση 42 και πρόκειται για ένα αργυρό δαχτυλίδι με δισδιάκριτη εγχάραξη το οποίο μάλιστα ιστορείται από τα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα.

Μεσα από τα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου μπορούμε να αναθεωρήσουμε αλλά και να κατανοήσουμε την ιστορικότητα της περιοχής μας και να την αναδείξουμε προκειμένου να αποτελέσουμε ένα φωτεινό παράδειγμα για την επόμενη γενιά υπενθυμίζοντας ότι έθνος χωρίς γνώση της ιστορίας του δεν μπορεί παρά να έχει ένα αβέβαιο και δυσοίωνο μέλλον.


Δείτε επίσης: Τρεις θεές από το αρχαίο Τριχώνιο...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου