ξωκλήσι Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Η κακοκαιρία έπληξε και την Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς

Γράφει ο Σπύρος Συμεών

Πριν δέκα ημέρες η Αιτωλοακαρνανία έζησε για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έντονες δυσκολίες από την κακοκαιρία και την έντονη βροχόπτωση.

Οι ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία είναι τεράστιες και θα χρειαστούν μήνες για να μπορέσουν να αποκατασταθούν.

Η Μακρυνεία είναι μια περιοχή που πλέον δεν έχει κάποιον αυτόνομο δήμο μιας και μετά το σχέδιο "Καλλικράτης" εντάχθηκε στον δήμο Αγρινίου. Τολμώ να πω ότι έχει παραμεληθεί αισθητά ειδικά στα έργα οδοποιίας αλλά και στα αντιπλημμυρικά. Όχι μόνο από την στιγμή που συνενώθηκε με τον δήμο Αγρινίου αλλά και προγενέστερα. Δυστυχώς κάποιοι αρμόδιοι ποτέ δεν φρόντισαν για τον τόπο τους όπως θα έπρεπε και τώρα που εντάχθηκε η περιοχή σε μεγαλύτερο δήμο όπως είναι δυστυχώς φυσικό, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο.

Η Μακρυνεία δέχθηκε από τις μεγαλύτερες σε ποσότητες νερού λόγω της βροχόπτωσης. 

Το επαρχιακό της οδικό δίκτυο το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι χωματόδρομοι ήταν που ήταν σε κακη κατάσταση τώρα πλέον δεν είναι προσβάσιμες περιοχές που συνδέονταν με χωματόδρομους ούτε με τρακτέρ. Και όπως είναι φυσικό κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν πρόσβαση στα λιοστάσια τους με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να πάει χαμένη. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε για τους υπεύθυνους αρμόδιους που φωτογραφίζονται για να προβάλουν υπογραφές και μελέτες για εργα που ΘΑΑΑΑΑ γίνουν. 

Τέλος πάντων...

Το κελί Γαβαλούς πλέον είναι αποκομμένο και μέχρις στιγμής δεν γνωρίζει κανείς αν έχει υποστεί κάποια φθορά το ιστορικό αυτό μοναστήρι που στα σπλάχνα του πέρα από το εντυπωσιακό καθολικό έχει και απομεινάρια ενός κρυφού σχολείου.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να γλιτώσει από αυτήν την κακοκαιρία και το μοναστήρι της Παναγιάς της Κατερινούς.

Ο δρόμος αποκόπηκε σε αρκετά σημεία ενώ το μοναστήρι δεν ήταν προσβάσιμο για τρεις ημέρες. Ο δρόμος έκλεισε από φέρτα υλικά αλλά και δέντρα τα οποία ξεριζώθηκαν από τα ορμητικά νερά. Ευτυχώς ο πρόεδρος του χωριού με συνεργείο του Δήμου απομάκρυναν φέρτα υλικά ώστε να είναι υποτιποδώς προσβάσιμο για κάθε ανάγκη.

Δρόμοι όμως έπαθαν καθίζηση αλλά και συνεχίζουν να υπάρχουν πτώσεις φερτών υλικών με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνοι.

Εντός της μονής τώρα, υπήρξαν έντονα προβλήματα φέρνοντας ένα ακόμη χτύπημα στο ιστορικό μοναστήρι όπου ορκίσθηκε ο οπλαρχηγός Δημήτριος Μακρής και υπήρξε ένας χώρος με έντονη δραστηριότητα στην ελληνική επανάσταση, 200 χρόνια από την έναρξη της οποίας γιορτάζουμε; φέτος. 

Αποκωλύθηκε ολόκληρη μάντρα πλησίον του καθολικού της μονής. 

Ενώ οι πηγές της μονής υπερχείλησαν. 

Επίσης ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα παρουσιάσθηκε στο κτηριακό συγκρότημα της μονής όπου στην κυριολεξία από το έδαφος του ανέβλυζε επί μέρες νερό σε μεγάλες ποσότητες κάτι που ενδεχομένως θα πρέπει να προβληματίσει για τις πιθανές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ένα κτήριο το οποίο όχι απλά πλημμύρισε αλλά ανέβλυζε εκ των έσω του νερό. Για αρκετές ημέρες ήταν πλυμμηρισμένα τα κτήρια της μονής ενώ ευτυχώς τα κειμήλια και κάθε τι σημαντικό είχαν διαφυλαχθεί από τις μοναχές που εγκαταβιούν στον ιστορικό αυτό χώρο.

Ευχή όλων είναι να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές καθώς επίσης επιτέλους να γίνει ένα σωστό και επαρκές έργο στο οδικό δίκτυο που συνδέει την Μόνη της Παναγίας Κατερινούς αλλά και το Κελλάκι όπου δεν θα εξυπηρετήσει μόνον λατρευτηκές ανάγκες όπως θα προτρέξουν κάποιοι κακεντρεχείς να αναφέρουν αλλά θα εξυπηρετήσει και ζωτικής σημασίας ανάγκες κτηνοτρόφων της περιοχής αλλά και κατοίκων που θα πρέπει επιτέλους να έχουν ανεμπόδιστη και ασφαλή σύνδεση με τα κτήματα και τις περιουσίες τους.


Πηγή φωτο: impanagiaskaterinous.blogspot


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου