ξωκλήσι Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Προσκύνημα στον Άγιο Νικόλαο στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς από παρέα νέων...


Προσκύνημα στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς. Άλλος ένας θησαυρός της Ορθοδοξίας μέσα στην απαράμιλλη ομορφιά της φύσης. 

Σαν Αιτωλοακαρνάνας κι εγώ βλέπω πολλές αξιέπαινες προσπάθειες νέων ανθρώπων κάτι το οποίο μας δίνει όλους ελπίδα για να συνεχίσουμε με ένα λαμπρό μέλλον.

Έτσι αποφάσισα να επισκεφθώ την Γαβαλού και κάποια σημεία ορόσημα στην ιστορία της.

Κατέληξα αποβραδίς με δύο φίλους μου σε ένα εξωκκλήσι, αυτό του λαοφιλούς αγίου Νικολάου.

Το ξωκλήσι πρωτοχτίστηκε το 1902 από τον μακαριστό υπερονόβιο οπλαρχηγό Σπυρίδωνα Καραχάλιο και παραχωρήθηκε ως δωρεά μαζί με το πέριξ αυτού κτήμα στην Εκκλησία της Γαβαλούς!


Ο Αγιος Νικόλαος κοιμήθηκε ειρηνικά στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 343. Μετά τον θάνατό του ονομάστηκε «Μυροβλύτης», καθώς σύμφωνα με την παράδοση της χριστιανικής θρησκείας, τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν Άγιο μύρο, όπως και άλλων αγίων.


Το 325 μ.Χ έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, και καταπολέμησε τις διδασκαλίες του Αρείου. Λέγεται ότι κατά τη Σύνοδο χαστούκισε τον Άρειο και ο Μέγας Κωνσταντίνος τον φυλάκισε. Όταν επέστρεψε από τη Σύνοδο, συνέχισε το ποιμαντικό του έργο μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Αναφέρονται πλείστα θαύματα του Αγίου, όπως η απελευθέρωση των τριών στρατηλατών, θεραπείες νοσούντων και αποκαταστάσεις φτωχών αλλά και πολλές θαυματουργές επεμβάσεις σε ναυτικούς.



Κάτι μου είπαν και για ένα τοπικό θαύμα σε μια οικογένεια που τον αισθάνθηκαν πολύ κοντά τους σε δύσκολες στιγμές ενθυμούμενοι τον Άγιο μέσα από το εξωκκλήσι του στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς.

Η φύση, η γαλήνη και η ηρεμία του μέρους που έχει χτισθεί το εκκλησάκι μας έφεραν την επιθυμία και τελέσαμε το μικρό Απόδειπνο υπό το κατανυκτικό φως από τα καντήλια και τα κεράκια...

Κώστας Κατσαρός
Απόφοιτος θεολογικής σχολής ΑΠΘ 



* Το blog ευχαριστεί για τις φωτό και την αποστολή του κειμένου καθώς και για το προσωπικό μήνυμα που δεχτήκαμε από τον κ. Κατσαρό.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου