ξωκλήσι Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Εκοιμήθη η μοναχή Θεοκλήτη της Ι.Μ. Παναγίας Κατερινούς


Του Σπύρου Συμεών.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου 2020, στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς τελέσθηκε τηρουμένων όλων των μέτρων πρόληψης της πανδημίας covid-19 η εξόδιος ακολουθία της μακαριστής πλέον Μοναχής Θεοκλήτης η οποία για πάνω από μισό αιώνα διακόνησε με αυταπάρνηση στην Ιερά Μονή.

Η μοναχή Θεοκλήτη (κατά κόσμον Μαρία Νικολογιάννη) γεννήθηκε στις Παπαδάτες Μακρυνείας την δεκαετία του '30 ενώ το 1959 εκάρη μοναχή στην Ιερά Μονή Κατερινούς Ενώ για πάνω από μισό αιώνα με υπακοή στην μακαριστή γερόντισσα Χριστοδούλη έδωσε ολοκληρωτικά την ζωή της στην Παναγία την οποία υπεραγαπούσε. 

Ήταν υπόδειγμα υπακοής, μάλιστα όταν κατά την τελευταία πανήγυρη ο επιχόριος μητροπολίτης προσφέρθηκε να της δίδει το κόστος ώστε τα βράδια να μεταβαίνει με ταξί στο χωριό της προκειμένου να μην διαμένει μόνη της στο μοναστήρι μιας και η γερόντισσα της είχε μεταφερθεί για λόγους υγείας στο γηροκομείο Αγρινίου του απάντησε "σεβασμιώτατε δέσποτα μου σε ευχαριστώ πολύ αλλά αν έχεις την πρόθεση αυτή καλύτερα να βάλεις τα χρήματα ώστε να έρθει μια γυναίκα και να μου φέρεις πίσω την γερόντισσα μου και να την γηροκομίσω εδώ στο σπίτι της, εδώ που προσέφερε την ζωή της ολάκαιρη". Τέτοια υπακοή και αγάπη προς την γερόντισσα της είχε η μοναχή Θεοκλήτη.

Πέρα από το χάρισμα της υπακοής όμως ήταν και πολύ φιλόξενη αλλά και ιδιαιτέρως απαρνούταν κάθετι υλικό αγαθό. Η νηστεία και η αδιάλειπτη προσευχή καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ενώ στους επισκέπτες και προσκυνητές της μονής με φλογερό λόγο πάντοτε ανέφερε θαυμαστά γεγονότα της Παναγίας.

Αιώνια η μνήμη της αξιομακάριστης αδελφής Θεοκλήτης όπου πλέον πέταξε ψηλά ακολουθώντας την γερόντισσα της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου