ξωκλήσι Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Τα άρματα του οπλαρχηγού Δημητρίου Μακρή(φωτό).

  


Του Σπύρου Συμεών 

Τούρκικα έστρωνες κουφάρια

Εις τον πύρινόν σου δρόμον

Εις τους χρόνους της σκλαβιάς μας

Το τουφέκι σου ο Λιάρος

Έσπειρε παντού τον τρόμο.

Στο μουσείο του Δημαρχείου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου βρίσκονται πολλά από τα όπλα του Δημητρίου Μακρή.

Μάλιστα φιλοξενούνται στην ίδια αίθουσα με την σεβάσμια εικόνα της Εξόδου και τον σταυρό ευλογιάς του επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ.

Στην κυριολεξία η αίθουσα αυτή κατά κύριο λόγο αποτελείται από προθήκες με τα άρματα του Μακρή.

Είναι βέβαια και ο μόνος εκ των τριών ηγετών των φαλάγγων που βγήκαν το βράδυ της 10ης Απριλίου του 1826 και επέζησε της μάχης.

Κεντρίζει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη του μουσείου το μαύρο καριοφίλι του Στρατηγού Δημητρίου Μακρή. Εντυπωσιακό είναι και το ξίφος που φορούσε ακόμη κι εκείνο το βράδυ της Εξόδου το οποίο το είχε κληρονομήσει από τον καπετάν Τσούστο και φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στον ξακουστό Λιάρο του, το ασημένιο καριοφίλι που τον συντρόφευε στον αγώνα υπέρ της Ελευθερίας.

Επίσης στο μουσείο φυλάσσονται και ένα καριοφίλι, ένα γιαταγάνι με τα πολυποίκιλτα εξαρτήματα στολίδια του, τρεις παλάσκες με τη ζώνη τους, ένα περιλαίμιο αλόγου καθώς και ένα ραβδί.

Ένα από αυτά τα καριοφίλια αποτελεί δώρο προς τον Δημήτριο Μακρή το 1826, πιθανότατα προσφέρθηκε ως δώρο γάμου, από τον Αστερισμό Κομιτάτο ενώ δεξιά και αριστερά από το κοντάκιο του όπλου αναγράφεται το όνομα αυτού που το προσέφερε καθώς και το όνομα του στρατηγού για τον οποίο προοριζόταν και του δόθηκε ενώ το καριοφίλι αυτό φιλοτεχνήθηκε κατά ειδική παραγγελία σε Άγγλους τεχνικούς.

Ενώ σε ειδική προθήκη φυλλάσσονται διάφορα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του ο στρατηγός Δημήτριος Μακρής με εξέχουσα θέση το δισκοπότηρο που του χάρισε ο επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ στις 17/1/1826 αφού τον κοινώνησε ύστερα από την ακολουθία του γάμου που τελέσθηκε, πιθανό στον Άγιο Σπυρίδωνα, στο πολιορκημένο Μεσολόγγι μόλις 3 μήνες πριν την ηρωική Έξοδο, στην ίδια προθήκη βρίσκεται και ένα μικρό αργυρό φυλαχτό πάνω στο οποίο είναι σμιλεμένη η μορφή του αγίου Γεωργίου και το οποίο το φορούσε πάντοτε ο ήρωας του '21 κατασαρκα.

Πολλές φορές αναφερόμαστε με υπερηφάνια στον οπλαρχηγό Δημήτριο Μακρή δυστυχώς όμως αν και ζούμε στα πατρογονικά του χώματα, έχουμε ελλειπείς έως ανύπαρκτες γνώσεις για την προσωπικότητα ενός από τους σημαντικότερους οπλαρχηγούς της Ελληνικής Επανάστασης. 


Δείτε επίσης: Ο Δημήτριος Μακρής και το μνημείο του στο Μεσολόγγι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου