ξωκλήσι Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Γιατί κόκκινα αβγά και μάλιστα Μ. Πέμπτη;



Του Σπύρου Συμεών
Κάθε Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές βάφουν κόκκινα αβγά. 
Ποια η αφορμή που ξεκίνησε αυτό και γιατί πρέπει να βάφονται κόκκινα; 
Γιατί πραγματοποιείται την Μ. Πέμπτη το έθιμο;
Γιατί τσουγκρίζουμε τα αβγά την Κυριακή του Πάσχα μετά την Ανάσταση; 
Το αβγό τα αρχαία χρόνια σε πολλούς πολιτισμούς ήταν σύμβολο της ζωής διότι μέσα στο κέλυφος του έκρυβε την επερχόμενη ζωή.
Η παράδοση λέγει πως όταν ένας Ρωμαίος αξιωματούχος έμαθε για την Ανάσταση του Χριστού από την Αγία Μαρία την Μαγδαληνή  δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένας νεκρός μπορεί να αναστηθεί και να επιστρέψει στην ζωή, η Μαρία η Μαγδαληνή προσπαθούσε να τον πείσει ομολογώντας την Ανάσταση του Χριστού και καθώς περνούσε μια υπηρέτρια του αξιωματούχου από εκεί κρατώντας ένα καλάθι αβγά βλέποντας την ο Ρωμαίος αξιωματούχος λέγει στην Μαρία την Μαγδαληνή πως αν τα αβγά γίνουν κόκκινα τότε θα μπορέσει να πιστέψει ότι έγινε η Ανάσταση του Χριστού. Και πράγματι τα αβγά έγιναν κόκκινα και όσοι το είδαν πίστεψαν βλέποντας αυτό το θαύμα...
Για τον χριστιανισμό το αβγό μέσα του κρύβει την ζωή ενώ το κέλυφος συμβολίζει τον Τάφο του Χριστού. 
Το κόκκινο συμβολίζει το Αίμα του Χριστού. Το Αίμα το οποίο έχυσε κατά τα Άγια Πάθη Του και την Σταύρωση Του.
Γιατί όμως βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη; Επειδή την Μεγάλη Πέμπτη στις εκκλησίες διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια, την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ μέσα από την εξιστόρηση των ευαγγελίων χύνεται το Αίμα του Χριστού στην γη και επιλέχθηκε αυτή η μέρα που παλιότερα την αποκαλούσαν και κοκκινοπέμπτη.
Το αβγό περικλείει μέσα του την ζωή όπως και ο Τάφος του Χριστού περίκλειε μέσα Του τον Ζωοδότην Χριστό. 
Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν να βάφουν και σε άλλα χρώματα τα αβγά με επιρροή από την Ανατολή αλλοιώνοντας την εννοιολογική σημασία αυτού του εθίμου και βάζοντας στο πίσω μέρος και το θαύμα πάνω στο οποίο βασίστηκε η παράδοση κάτι όμως που είναι λάθος εφόσον αλλοιώνει σε πολλά επίπεδα την παράδοση.
Τέλος να πούμε πως μετά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τσουγκρίζουμε τα αβγά λέγοντας και ομολογώντας το "Χριστός Ανέστη" απαντώντας "Αληθώς Ανέστη ο Κύριος". Η κίνηση αυτή συμβολίζει το άνοιγμα του Τάφου από τον Άγγελο και την θριαμβευτική έξοδο από το εσωτερικού του Ζωοδώτου αυτού Τάφου του Αναστάντος Κύριου. Την νίκη της Ζωής επί του Θανάτου και αυτό αποτελεί μια μικρή ομολογία έστω και από στόματα τα οποία μπορεί να μην το λένε με πίστη αλλά ομολογούν την αλήθεια  άθελά τους...
Καλή Ανάσταση..!!!
Εύχεσθαι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου