ξωκλήσι Αγίου Νικολάου στα Καραχαλέϊκα Γαβαλούς

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Τρία περίτεχνα εκθέματα του Αρχαίου Τριχωνίου, στο αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου.

Γράφει ο Σπύρος Συμεών 
Σε προγενέστερο μας άρθρο (εδώ) αναφερθήκαμε σε τρία περίτεχνα ευρήματα από το Αρχαίο Τριχώνιο στην σημερινή Γαβαλού. Φυσικά και δεν είναι μόνο αυτά αλλά υπάρχουν εκατοντάδες ευρήματα διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας και σιγά σιγά θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μερικά από αυτά ώστε να βοηθήσουμε στο ελάχιστο την προώθηση της γνώσης της ιστορίας του τόπου μας που ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν...

Στο νέο και περίφημο αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου φιλοξενούνται εκατοντάδες εκθέματα στην μόνιμη έκθεση του και πολλά από αυτά δεν είναι από τον αρχαιολογικό χώρο του Θέρμου αλλά από πολλές περιοχές τις Αιτωλοακαρνανίας. Μεταξύ λοιπόν αυτών των εκθεμάτων στην ιστοσελίδα του αρχαιολογικού μουσείου συναντήσαμε 3 εκθέματα τα οποία προέρχονται από την Γαβαλού και μάλιστα από τις ανασκαφές που είχαν γίνει για το Αρχαίο Τριχώνιο.


Ένα από αυτά είναι ένας πανέμορφος χρυσός στατήρας του βασιλιά της Θράκης Λυσιμάχου, το οποίο προφανώς κόπηκε στο νομισματοκοπείο της πόλης Λάμψακος όπως και όσα άλλα της εποχής αντίστοιχα είχαν κοπεί εκεί, το οποίο ήταν φημισμένο για τα όμορφα νομίσματά που παρήγαγε. Στην πρώτη όψη απεικονίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος στη δεύτερη η θέα Αθηνά Νικηφόρος. Πρόκειται για θυσαύρισμα το οποίο βρέθηκε σε πλούσιο τάφο.


Το δεύτερο που συναντάμε είναι μια οινοχοΐσκη από τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα με αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα, είναι κεραμικό αγγείο και είναι δοχείο οίνου τρυφιλόστομο, αν διακρίνουμε έχει τρεις οπές εκβολής του οίνου ενώ λέγεται τριφυλόστομη διότι αν την δεις από ψηλά το στόμιο μοιάζει με τριφύλλι. Δυστυχώς μεγάλο τμήμα του εξωτερικού διακόσμου έχει καταστραφεί... 


Το τρίτο έκθεμα είναι κι αυτό κεραμικό και ανάγεται χρονολογικά στην ίδια περίοδο με την οινοχοΐσκη. Πρόκειται για έναν σταμνοειδή κάδο με προχοή με σχήμα λεοντοκεφαλής αλλά και τρεις γενιοφόρες προτομές ανδρών.

Οι φωτό των αρχαιολογικών εκθεμάτων είναι από την ιστοσελίδα του αρχαιολογικού μουσείου Θέρμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου