Σελίδες

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Παλαιοκαστρίτσα Γαβαλούς. Ένα μνημείο που χάνεται στον χρόνο...

 


Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα κομψοτεχνήματα της Μακρυνείας. Δυστυχώς δεν σώζεται κάποια φωτογραφία από τις παλιές του δόξες. Το χειρότερο βέβαια είναι η ερειπώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα μιας και οι αρμόδιοι φορείς παλαιότερα δεν επέτρεψαν στην ανακαίνιση του και μάλλον συνέβαλαν προκειμένου να φτάσει ο ναός στην σημερινή του εικόνα.

Η τοπική κοινωνία τότε προσπάθησε αλλά η προσπάθεια δεν ευώδωσε καρπούς κι έτσι καλώς η κακώς χτίσθηκε νεότερος ναός έμπροσθεν του παλαιού και ιστορικού ναού που για ενάμισι αιώνα αποτελούσε τον κυριώνυμο ναό της παλαίφατης Γαβαλούς. 

Το 2014 με τις πενιχρές μου δυνάμεις αλλά και κάποιες γνωριμίες μέσω συντακτών αρχίζει και κυκλοφορεί η πρώτη φωτογραφία από το εσωτερικό του ερειπωμένου ναού και προκαλεί δέος. Αν ένα μνημείο ως ερείπιο προκαλεί δέος μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα προκαλούσε όταν θα γίνονταν οι πρέπουσες παρεμβάσεις ώστε να φτάσει στην παλιά του αίγλη. Διαγωνισμός στο Αγρίνιο προσπαθεί να αναδείξει μνημεία τα οποία δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Εκεί δράτωμαι της ευκαιρίας και προσπαθώ να προσελκύσω φωτογράφους που μέσα από τον φακό τους θα αναδικνυόταν και ίσως να αποτελούσε αφορμή για την συντήρηση σου. Δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό. Οι προσπάθειές όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Ένας ναός που ακόμη και στην Μακρυνεία δεν γνώριζαν που βρίσκεται πλέον γίνεται γνωστός και μαγεύει ο εσωτερικός του διάκοσμος και πολλές σελίδες και site μέσα από τις φωτογραφίες μου κάνουν ευρύτερα γνωστή την Παλαιοκαστρίτσα.

Το 2020 ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γαβαλούς καθαρίζει τα μπάζα, που προέρχονταν κυρίως από την σκέπη, από το εσωτερικό του ναού και αναδεικνύεται το δάπεδο του.

Επίσης λίγο νωρίτερα από αυτό, την άνοιξη του 2020 με την δημιουργία του μικρού αυτού blog αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και μαζί με άλλα σημεία της Γαβαλούς τοποθετούμε στο google maps και την Παλαιοκαστρίτσα με αρκετά θετικά σχόλια από γειτονικά χωριά τα οποία πλέον ήξεραν πως θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στον ναό που είναι κρυμμένος μέσα στην κατάφυτη βλάστηση του Παλαιοκάστρου.

Ολα αυτά τα χρόνια δυστυχώς κανείς αρμόδιος και καμία αρμόδια αρχή δεν συντέλεσε στο να ανακαινισθεί ο περίλαμπρος αυτός ναός.

Ένας ναός που κεντρίζει το ενδιαφέρον πολλών ανά την Ελλάδα για το εντυπωσιακό εσωτερικό του το οποίο χρόνο με τον χρόνο αλλοιώνεται.

Ένας ναός που μπορεί οι νεότεροι να μην βίωσαν μέσα σε αυτόν στιγμές αλλά οι παλαιότεροι της Γαβαλούς είναι στενά συνδεδεμένοι. Κι αυτό φαίνεται διότι αν προσέξει κανείς στις κόγχες του θα βρει μικρά εικονίσματα και κεριά ακόμη και μικρά καντήλια προς ένδειξη σεβασμού αλλά και μιας αλληλένδετης πνευματικής συστολής.

Σε λίγο καιρό ετοιμάζουμε μια μικρή καμπάνια ανάδειξης κι ευελπιστούμε σαν blog έως τότε να βρούμε κι άλλους συνοδοιπόρους οι οποίοι και θα μας βοηθήσουν να το αναδείξουμε ως θέμα αλλά και θα μας δώσουν περαιτέρω πληροφορίες...



1 σχόλιο:

  1. ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΡΙΝΟΥ ΣΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΡΑΨΤΕ ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΠΟΛΙΣ ΚΩΜΟΠΟΛΙς ΚΑΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΑΝΗ Η ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΖΩΣΑ ΕΙΤΕ ΗΤΑΝ... ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΟΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ ΜΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή