Σελίδες

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Τελέσθηκε μνημόσυνο για τα θύματα της κατοχής κατά το ολοκαύτωμα της Μακρυνείας.


Το πρωί της Κυριακής 13ης Αυγούστου ο Δήμος Αγρινίου τέλεσε στην Γαβαλού επίσημο Μνημόσυνο για τα 65 θύματα των Γερμανών τον μήνα Ιούλιο του 1943 στις Δημοτικές Ενότητες Αρακύνθου και Μακρυνείας. (Άγιος Ανδρέας, Άκρες, Άνω Κεράσοβο, Άνω Μακρυνού, Γαβαλού, Γραμματικού, Δαφνιά, ευγαράκι, Κάτω Κεράσοβο, Κάτω Μακρυνού, Ματαράγκα, Παλαιοχώριον (Καψοράχη), Παππαδάτες, Τριχώνιο, και Δερβέκιστα).

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στην Γαβαλού μετά την Θεία Λειτουργία ο Εφημέριος της κοινότητας πάτερ Χριστόφορος Αγγελής και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σιλουανός Ψιλιάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τέλεσαν εντός της εκκλησίας διπλό μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αποθανούσης πρόσφατα Ρεβέκας και των ψυχών που έχασαν την ζωή τους κατά την Γερμανική καταστροφική επιδρομή το 1943 στην περιοχή.

Με το πέρας του μνημόσυνου ο Παναγιώτης Καζανάς, γιός του Χριστόφορου Καζανά μίλησε για το ολοκαύτωμα στην περιοχή και για την τραγωδία του πατέρα του που συνελήφθη για την αντίσταση στον κατακτητή και μεταφέρθηκε στο Νταχάου της Γερμανίας μέχρι την απελευθέρωσή του από της Συμμαχικές Δυνάμεις. Ακόμη περιέγραψε τα μαρτύρια του πατέρα του που δεν τελείωσαν με τον πόλεμο αλλά συνεχίστηκαν και μετά από αυτόν…Ο λόγος του συγκίνησε όλους όσους παρακολούθησαν την ομιλία του. (ο πλήρης λόγος του κ. Καζανά ακολουθεί στο τέλος).

Ακολούθως εψάλη στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας επιμνημόσυνη δέηση για τα 65 θύματα της απάνθρωπης θηριωδίας που γνώρισε η Μακρυνεία πριν 80 χρόνια.

Έγινε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο των πεσόντων υπέρ πατρίδος από τους:

Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Λάμπρο Δημητρογιάννη, τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Γαβαλούς κ. Ανδρέα Γούλα, τον τέως Δήμαρχο Θεστιέων κ. Δημήτρη Τραπεζιώτη, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σταθμού Γαβαλούς και Πρόεδρο Τ.Κ. Αγίου Ανδρέα  κ.Ευστάθιο Λαγό, τους Προέδρους των Τ.Κ. Δαφνιά κ.  Παναγιώτη Μακρυγιάννη, Λιθοβουνίου κ. Κωνσταντίνο Αλεξανδρή, Ματαράγκας κ. Γεώργιο Αγγελή, Τριχωνίου κ. Ανδρεα Γκολφίνου,  εκπροσώπους οικογενειών των θυμάτων, Τραγούλια και Σιάμπαλη, Τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αιτωλοακαρνανίας Αντ/χη Ε.Α. κ. Περικλή Τσάντζαλου, τον εκπρόσωπο του συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου κ. Νταβαρίνο, τον εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης κ. Νικόλαο Τσάτσο, Τον πρόεδρο του Συλλόγου Γαβαλιωτών Αθήνας κ. Άρη Σουφλή, Τον Πρόεδρο του Συλλόγου Λιθοβουνίου και Ιστορικό ερευνητή-Συγγραφέα κ. Δημήτριο Αλεξανδρή, την Πρόεδρο του Αγριωνίς Γαία κα. Βίκυ Αγγελή, Τον Πρόεδρο του συλλόγου Καζαναίων κ. Παναγιώτη Καζανά, τον  Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Παμφιλίας κ. Γιαννέλο Νώντα.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή,  εψάλη ο Εθνικός ύμνος από την Φιλαρμονική Αγρινίου και έγινε λήξη της σεμνής τελετής.

Ευχή όλων  είναι να στηθεί ένα μνημείο για όλα τα θύματα της κατοχικής περιόδου στην Μακρυνεία με αναγραφή των ονομάτων τους, σαν ελάχιστος φόρος τιμής όσων αγωνίστηκαν και έχασαν την ζωή τους για την Ελευθερία το αιματωβαμένου τόπου…


Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας


Πηγή: agrinionews


Διαβάστε επίσης: Το ολοκαύτωμα της Μακρυνείας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου