Σελίδες

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Το κρυφό σχολειό στο Κελλάκι.


 Όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι πριν 50 χρόνια οι περισσότεροι κάτοικοι της Γαβαλούς διέμεναν πιο ψηλά στον Ζυγό κι αυτό μαρτυρούν και οι ίδιοι αλλά και τα ερειπωμένα πέτρινα σπίτια της περιοχής.

Κατά την Τουρκοκρατία η εκκλησία άτυπα ανέλαβε τον ρόλο του ελληνικού σχολείου μέσα σε μονές και εκκλησίες κι έτσι έχουμε το κρυφό σχολειό όπως έμεινε στην ιστορία έστω κι αν κάποιοι το αμφισβητούν. Μα είναι και το λογικό διότι το υπόδουλο έθνος τότε δεν είχε την δυνατότητα να χτίσει σχολεία και βιβλιοθήκες πόσο μάλλον να έχουν βιβλία σε μια εποχή που το βιβλίο ήταν πολύ ακριβό σαν είδος αφού έβγαιναν ελάχιστα αντίτυπα. Οι μονές είχαν αρκετά βιβλία κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου αλλά και πολλά άλλα τα οποία τα διαφύλαξαν έως και σήμερα. 

Εκεί προσέτρεχαν κρυφά αρκετά παιδιά προκειμένου να μάθουν ανάγνωση και γραφή υπό το φως κεριών και κάτω από τα βλέμματα των τουρκαλάδων που ήθελαν να εξισλαμίσουν όλους τους λαούς που είχαν υποδουλώσει.

Σύμφωνα με την παράδοση ένα Κρυφό Σχολειό δρούσε και στο Κελλακι Γαβαλούς σε ένα οίκημα πλησίον της μονής το οποίο ήταν μέσα στα δέντρα και στην πυκνή βλάστηση της περιοχής. 

Σήμερα αυτό το οίκημα αν και πριν 40 περίπου χρόνια είχαν γίνει εργασίες συντήρησης του δυστυχώς έχει ερειπωθεί και μέρα με την μέρα ένας ακόμη μάρτυρας της ιστορίας του γένους μας χάνεται μέσα από την αδιαφορία των αρμοδίων αλλά και την δική μας.

Η φωτογραφία απεικονίζει το Κρυφό Σχολειό του Κελιού όπως είναι στις μέρες μας και δείχνει ότι όπως και ο ναός της Παλαιοκαστρίτσας αλλά και η οικία του Μακρή εγκαταλείφθηκαν με μεγάλη αδιαφορία από αρμόδιες αρχές αλλά και από τους ντόπιους...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου