Σελίδες

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Νανογοβιός, το μοναδικό στον κόσμο, για το είδος του, ψαράκι που ζει μόνο στην Τριχωνίδα.



Γράφει ο Σπύρος Συμεών.
Η λίμνη Τριχωνίδα θεωρούταν από τις καθαρότερες λίμνες της χώρας αλλά ένεκα της έντονης αγροτικής δραστηριότητας γύρω από αυτήν λόγω του εφόρου εδάφους των παραλίμνιων περιοχών και της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων δυστυχώς αυτό άλλαξε και πολλές φορές το νερό που το χρησιμοποιούσαν και τα χωριά για ύδρευση είχε κριθεί ως ακατάλληλο.
Εκτός του ότι το νερό της χρησιμοποιείται αιώνες τώρα για ύδρευση των παραλίμνιων περιοχών, το νερό αυτό είναι και το περιβάλλον για πολλούς οργανισμούς που ζουν μέσα σε αυτό.

Μέσα στα νερά της λίμνης ζουν δεκάδες είδη ψαριών ανάμεσα τους όμως ζει κι ένα ψαράκι μικρό το οποίο είναι το μικρότερο ψάρι που συναντιέται στα νερά της Ευρώπης. Ποιο είναι αυτό; Το σπάνιο αυτό ψαράκι είναι ο νανογοβιός (Το επιστημονικό του όνομα είναι Economidichthys trichonis και πήρε το όνομα του από τον καθηγητή ζωολογίας-ιχθυολογίας του Α.Π.Θ. Παναγιώτη Σ. Οικονομίδη ο οποίος το 1990 το μελετούσε, το περιέγραψε και το ταξινόμησε). Ο νανογοβιός δεν ξεπερνά σε μήκος τα 20 με 35 χιλιοστά. Διακρίνεται από το λεπτό και ωχροκίτρινο σώμα του, με κάθετες σκοτεινόχρωμες λωρίδες, που είναι πολύ χαρακτηριστικές και εμφανίζονται στα δυο φύλα. Το ψαράκι αυτό δεν κατέχει μόνο αυτήν την πρωτιά ως προς το μέγεθος του στον χώρο της Ευρώπης αλλά επίσης ο πληθυσμός του στην λίμνη Τριχωνίδα είναι και ο μοναδικός σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται στα σπάνια είδη το οποίο κιόλας βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης. Επιπρόσθετα ο νανογοβιός είναι ενδημικό ψαράκι, δηλαδή  είναι ένα ζωάκι του ζωικού βασιλείου που ζει σε έναν οριοθετημένο (ή και απομονωμένο) γεωγραφικό χώρο και για να είναι ενδημικό ένα είδος πρέπει να έχει "δημιουργηθεί" και να έχει εξελιχθεί σε εκείνον τον χώρο. Άρα ο μικρός και συμπαθέστατος νανογοβιός είναι ένα ψαράκι που άγνωστο το πότε γεννήθηκε στην λίμνη της Τριχωνίδας, μεγάλωσε και εξελίχθηκε εντός των κόλπων της χωρίς να έχει καταφέρει να επιβιώσει σε κάποιο άλλο μέρος της γης...

Δυστυχώς έως σήμερα δεν είναι ευρέως γνωστό ότι στα νερά της λίμνης μας αυτής ζει ένα τόσο σπάνιο είδος ψαριού...

Μέσα από το blog μας όπως είπαμε και παλαιότερα προσπαθούμε να αναδείξουμε γεγονότα αλλά και καθετί που προέρχεται από την περιοχή μας προκειμένου να γίνουν πιο γνωστά στο ευρύ κοινό μιας και στο διαδίκτυο δεν έχει ξαναγίνει κάποια ανάλογη προσπάθεια συγκεντρωτικής προβολής. Σας ευχαριστούμε για την εκτίμηση σας στα πρώτα βήματα του blog μας και περιμένουμε στα μηνύματα που μας στέλνετε, υλικό, φωτογραφίες  αλλά και άρθρα σας που αφορούν τον τόπο ώστε να τα αναρτήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου